Supreme Court

 

The new Supreme Court building was officially opened in January 2010. It has been integrated with the restored Old High Court Building. The courtroom’s special shape – its copper panelled exterior and interior lined with silver beech panels – emulates the form and texture of the cone of the kauri tree. Together they create a diamond pattern that references tukutuku (woven panels) found within marae.

 

The pattern for the decorative bronze screen that surrounds the new building is inspired by the intertwining of pohutukawa and rata. The exterior bronze screen is eight metres high and has 88 panels, each one made of 17 pieces. Structural design and a technique called continuous casting limited its weight to 90 tonnes.

 

A 9 month project. ER Construction worked exclusively on the new building, including the roof and dome. ER Construction carried out all carpentry including framing, doors, joinery and bathroom and showers.

 

Awards

Best Awards – New Zealand’s Best Spatial Design | Gold